Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ξενοφοβία

Ξενοφοβία διάφορη του ρατσισμού. Και ναι το πιστεύω. Και ναι έτσι είναι. Η ξενοφοβία δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ρατσισμό. Και σύμφωνα με τη βικιπαίδεια:


Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α.


Κρατάμε κυρίως το επιφυλακτικός, γιατί αυτό σημαίνει φόβος. Η αντιπάθεια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Και επειδή ακούω κάποιες αναρχίζουσες φωνούλες να λεν πως "Είσαι μαλάκας, γαμώ τα σύνορα του κόσμου, οι λαοί είναι αδέλφια και πρέπει να ζήσουμε όλοι χαρούμενοι κυνηγώντας πεταλουδίτσες και λουλουδάκια και αναπαραγώμενοι ωσάν κουνέλια" και λοιπές μαλακιούλες, να εξηγήσω κάτι. Γιατί υπάρχει ξενοφοβία; Μα γιατί είναι μια βαθιά ριζωμένη, απαρχαιωμένη, αποστεωμένη και βλακώδης αντίληψη στο μυαλό των φασισταριών που επηρρεάζουν και τον απλό κοσμάκη και μπλαμπλαμπλαμπλα. ΛΑΘΟΣ. Η σωστή απάντηση είναι...


ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΓΑΜΗΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΒΛΑΜΜΕΝΟΙ.


Και εξηγούμαι. Περπατάω στο δρόμο. Και στα δέκα μέτρα έχει 5 Πακιστανούς που γυρνάν και με κοιτάν σαν να έχω σκατά στο μέτωπο. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΙ. Γιατί είμαι "άλλο είδος". Μη πείτε μαλακία ότι πιστεύω ότι είμαι ανώτερος, θα σας φάω το λαρύγγι. Είμαι ξένος ως προς αυτούς. Είμαι ένας και είναι πέντε, άρα αποκλείεται να με κοιτάνε γιατί απειλούνται. Ή έχω όντως σκατά στο μέτωπο (χαχαχα), ή κάτι δε πάει καλά. Τους ακούω να μιλάνε στη γλώσσα τους. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΞΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ. Ακόμα και η διαφορά στο χρώμα παίζει ρόλο για το πόσο ξένος αισθάνεται κάποιος. Κι επειδή πάλι μαλακία θα πείτε, αν είναι πέντε αφρικανοί, τότε δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, γιατί είμαι στη παραλία και θα έρθουν να μου πουλήσουν χακούνα ματάτα και θα με λένε ΠΙΣ ΜΠΡΟ, και θα βρω ευκαιρία να τρολλάρω. Αν τώρα απλά αράζαν με τις μπύρες τους, χωρίς να με κοιτάν σα να έχω σκατά στο μέτωπο, δε θα υπήρχε μεγάλη αίσθηση απειλής, αλλά και πάλι θα υπήρχε κάποια επιφυλακή. Η ξενοφοβία (όχι ρατσισμός τούβλα) δεν είναι τόσο κατάλοιπο μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, όσο αυθόρμητη ανησυχία για την επιβίωσή σου. Ο ρατσισμός, η αντίληψη ότι μια φυλή είναι ανώτερη σε σχέση με μια άλλη λόγω αίματος, είναι για το πούτσο και δεν μου αρέσει. Όταν ό άνθρωπας αισθάνεται πως διαφέρει από τη μάζα, αισθάνεται ότι απειλείται, ότι είναι ξένο σώμα στην κοινωνία-παύλα-αγέλη, και ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες της κοινωνίας αυτής θα τον "απορρίψουν" ήτοι θα πέσει θύμα κακομεταχείρησης. Γι' αυτό και όλοι λίγο πολύ ανήκουμε "κάπου". Μόνο οι τρελοί και οι φιλόσοφοι δεν νιώθουν από τέτοια. Και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους είναι πολύ λεπτή...
Βέβαια "κοινωνία" θεωρούμε και αυτούς τους 5 Πακιστανούς, και εμείς είμαστε το ξένο σώμα, η μύγα μες στο γάλα. Αν αυτοί μιλούσαν τη στιγμή που τους ακούγαμε τη γλώσσα μας, θα νιώθαμε καλύτερα γιατί δε θα είμασταν τελείως ξένο σώμα. Θα υπήρχε ένα σημείο επαφής. Μπορεί να είναι και γαμώ τα παιδιά, και να θέλουν απλώς να παίξουμε μπάλα, και να με αφήσουν να είμαι επιθετικός. Αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε. Όπως και στην περίπτωση των πιθήκων, όταν ένας ξεφύγει από την αγέλη του και βρεθεί σε μια άλλη, οι άλλοι πίθηκοι θα τον δείρουνε γιατί είναι ξένο σώμα στη δικιά τους αγέλη. Δε θα τον κάνουν παρέα, ούτε θα μοιραστούν τις μπανάνες τους μαζί του, ούτε θα πάνε βόλτα για να ρίξουν μουνάρες. Μπορεί βέβαια οι άνθρωποι να διαφέρουμε (λίγο), αλλά τα βασικά ένστικτα επιβίωσής μας είναι ακριβώς τα ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΟΛΟΪΔΙΑ. Όπως και ο πίθηκας δεν θα ξεφύγει από την αγέλη του, έτσι κι εμείς επιζητάμε πάντα να κάνουμε blend in με το πλήθος, να μην ξεχωρίζουμε και φάμε ξύλο.



Και τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε λαός στο σπίτι του και από μακριά και αγαπημένοι. Εκτός....
Εκτός κι αν παγκοσμιοποιηθούμε. Αν καταργήσουμε τις θρησκείες και υιοθετήσουμε μία, αν καταργήσουμε τις γλώσσες και υιοθετήσουμε μία, αν καταργήσουμε τους διαφόρους τρόπους ζωής και υιοθετήσουμε έναν, αν καταργήσουμε τις διαφορές στη φυσιολογία και γίνουμε όλοι άρειοι, άτριχοι, λευκοί (ευγονική ίσως;), κι αν υιοθετήσουμε έναν κοινό τρόπο σκέψης.


Και αφού μπουν όλα τα πρόβατα σε ένα μαντρί, δε θα χρειάζονται και πολλοί τσοπάνηδες να κουμαντάρουν τα διάφορα κοπάδια, παρά μονάχα ένας, που θα τα καθοδηγεί πολύ εύκολα, αφού θα έχει ορίσει το πως θα σκέφτονται και θα είναι σα να χρησιμοποιεί cheat.




4 σχόλια:

  1. Διαφωνώ κάθετα, ξενοφοβία ίσον ρατσισμός ίσον φασισμός ίσον ναζισμός. Είσαι μέγας ξενόφοβος, ρατσίσταρος, φασίστας και νεοναζί. Α, και θα καείς και στην κόλαση!

    Συγγνώμη, ήταν μια επίδειξη των σχολίων που θα μπορούσαν να γραφτούν από διάφορους ηλίθιους που έχουν αχρωματοψία γιατί βλέπουν τον κόσμο άσπρο-μαύρο. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη λογικοί άνθρωποι. Νόμιζα ότι οι ψεύτες και αλήτες είχαν κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Με ενθαρρύνει πολύ που βλέπω ότι υπάρχουν άτομα με τα οποία μπορώ να κάνω μια ανθρώπινη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξενοφοβία και ρατσισμός θα μπορούσαν να είναι συνώνυμα, αλλά σε καμία περίπτωση ταυτόσημες έννοιες. Θυμάμαι στον στρατό -υπηρέτησα Ροδόπη- είχε παντού μουσουλμανικά χωριά. Έβγαινα έξω και τρελαινόμουν. Ειδικά τον πρώτο καιρό είχα φρικάρει. Ακόμα και μέσα στο στρατόπεδο πάθαινα φρίκες, όταν έβλεπα να είμαι εγώ και έξι μουσουλμάνοι απέναντί μου να μιλάνε τούρκικα. Ξενοφοβία, όχι ρατσισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βλέπω άτομα που σβήνουν σχόλια διαφωνούντων να μιλανε για αλητεία τσατίζομαι άσχημα (ναι φερέφωνο για σένα μιλάω).

    Στο διαταύτα τωρα έχεις δίκαιο. Είναι όπως οταν λέμε ότι αγαπάμε την πατρίδα μας λένε φασίστες. Τώρα ένα ωραίο ερώτημα θα ήταν αν όντως έχω δίκαιο να νιώθω ξενοφοβία απέναντι σε αυτές τις αναρχίζουσες-φασίζουσες φωνούλες; Στο όνομα της καταπολέμισης του φασιμού γίνονται οι μεγαλύτεροι φασιστές χτυπώντας με μανία (και καδρόνια) όποιον τολμίσει να διαφωνίσει με τα δικά τους. Είναι όντως ξενοφοβικοί απέναντι μας ή είναι απλώς τσιμεντόλιθοι;

    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστός ο Ασβός. Ο ρατσισμός συνήθως συνδέεται με το φλετικό μίσος. Η ξενοφοβία είναι απόλυτα φυσιολογική για την επιβίωση κάθε είδους, όπως όταν φοβάσαι για κάτι- ουσιαστικά ο οργανισμός μας χρησιμοποιει το φόβο για να μας προστατέψει από ενδεχόμενο κίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή